Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme drobenku: do mouky a cukru rozsekáme nožem máslo, rukou je pak v mouce a cukru lehce rozdrobíme a celé necháme před použitím na chvíli odpočinout v lednici.
Z těsta vyválíme plát jako na silnější nudle a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru 4 centimetry. Kolečka plníme nádivkou (viz Tip 1). Následně kolečka zavineme, umístíme na plech spojem dolů (viz Tip 2) a potíráme celým vejcem rozmíchaným s olejem. Na závěr posypeme drobenkou. Pečeme jen do růžova, na 200 °C uprostřed trouby, cca 18 minut.
Koláčky jsou výborné ihned, nicméně pokud vám vydrží i na další dny, budete překvapeni jejich vláčností.
Poznámky
Tip 1: Vynikající nádivka je z nahrubo nasekaných vlašských ořechů smíchaných s krupicovým cukrem a zakapaných citronovou šťávou.Tip 2: Pokud nehodláte koláčky předkládat návštěvě, dejte je na plech spojem nahoru. Při pečení se sice „rozšklebí“, takže nejsou tak esteticky dokonalé, nicméně jsou chutnější.