Go Back

Pomazánky z vařených topinamburů

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 3 větší topinambury
  • 100 g tučného tvarohu nebo mascarpone
  • 100 g změklého másla nebo rostlinné máslo

Další přísady podle chuti a výběru pomazánky:

„Budapešťská“:

  • 1 jarní cibulka
  • ½ kapie
  • mletá sladká paprika, sůl, pepř
  • citrónová šťáva

Česneková:

  • 3 stroužky česneku
  • hrstička sekané česnekové natě
  • sůl, pepř

Křenová:

  • 3 3 lžíce strouhaného křenu nebo 1 lžička Křeníku
  • sůl, pepř

À la humrová:

  • 3 lžíce jemně strouhané syrové mrkve
  • 1 lžíce jemně strouhaného celeru
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • lžička citrónové kůry
  • špetka cukru, sůl

Ořechová:

  • 50 g jemně mletých ořechů nebo pistácií či mandlí
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sekané petrželky

Možné jsou i jiné kombinace přísad podle rodinné tradice. 

Postup
 

  • Topinambury uvaříme ve slupce do měkka a pak (bez slupky) nastrouháme na jemno.
  • V míse rozšleháme změklé máslo s tvarohem nebo s mascarpone, přidáme vybranou přísadu, prošleháme.
  • Nakonec vmícháme jemně nastrouhané uvařené topinambury, promícháme a po chvíli zaležení pomazánku mažeme na plátky bagety nebo kváskového chleba.
  • Chlebíčky zdobíme zeleninou apod. podle vybraného druhu pomazánky.
Vytisknout