- 3 větší topinambury
- 100 g tučného tvarohu nebo mascarpone
- 100 g změklého másla nebo rostlinné máslo
Další přísady podle chuti a výběru pomazánky:
„Budapešťská“:
- 1 jarní cibulka
- ½ kapie
- mletá sladká paprika, sůl, pepř
- citrónová šťáva
Česneková:
- 3 stroužky česneku
- hrstička sekané česnekové natě
- sůl, pepř
Křenová:
- 3 3 lžíce strouhaného křenu nebo 1 lžička Křeníku
- sůl, pepř
À la humrová:
- 3 lžíce jemně strouhané syrové mrkve
- 1 lžíce jemně strouhaného celeru
- šťáva z 1/2 citrónu
- lžička citrónové kůry
- špetka cukru, sůl
Ořechová:
- 50 g jemně mletých ořechů nebo pistácií či mandlí
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl, pepř
- 1 lžíce sekané petrželky
Možné jsou i jiné kombinace přísad podle rodinné tradice.