Zázrak jménem hořčík

Zázrak jménem hořčík
Foto: Freepik

Známá kanadská autorka Carolyn Deanová, M.D., N. D. (nar. 1949) je vyhledávanou výživovou poradkyní s padesátiletou praxí, vycházející z poznatků klasické i alternativní medicíny. Její kniha o významu hořčíku je vítaná odborníky i širokou veřejností a byla oceněna britskou neziskovou organizací Heart Rhytm Society.

Zázrak jménem hořčík
Foto: se svolením nakladatelství Jota

Doktorka Carolyn Deanová věnuje svoji zásadní, obsažnou knihu o hořčíku zdravotníkům, lékařům a široké laické veřejnosti. Upozorňuje na často opomíjenou nezbytnost dodávat tělu (jež si ho samo neumí vytvořit) ke správnému fungování potřebný přísun hořčíku. Hořčík (magnesium) se podílí na metabolismu, produkci energie v buňkách, udržuje nervový a kardiovaskulární systém v dobré kondici a je potřebný k vytvoření genetického materiálu (DNA a RNA).

Jeho nedostatkem trpí až 75 % populace, neboť v důsledku intenzivního zemědělství se ho v potravě oproti minulosti nachází mnohem menší množství. Deficit se projevuje nespavostí, svalovými křečemi a tiky, únavou, bolestí hlavy, výpadky paměti, nevolností, dýchacími problémy, špatným trávením, nervozitou nebo depresemi, vysokým či nízkým tlakem a rovněž nedostatkem testosteronu a dalšími příznaky.

Autorka uvádí sto faktorů spojených s nedostatkem hořčíku, mezi nimiž je diabetes, Crohnova nemoc, zácpa či průjem, onemocnění srdce a vysoká tepová frekvence a další potíže včetně obezity, neplodnosti či osteoporózy. Poukazuje na nové výzkumy týkající se vztahu hořčíku a onemocnění chronickým únavovým syndromem, cystickou fibrózou astmatem, demencí apod. Zároveň sděluje doporučené množství příjmu hořčíku, radí s úpravou jídelníčku, vhodných doplňků stravy a odpovídá na otázky, které čtenáře zajímají.

V přílohách nalezneme přehledné tabulky obsahu hořčíku v běžných potravinách (nejvíce ho obsahuje řasa kelp, pšeničné otruby a klíčky, mandle, kešu ořechy nebo melasa), a také o obsahu vápníku v běžných potravinách (kromě bílého nízkotučného jogurtu, mozzarelly a čedaru, se v hojném množství nachází zejména v sardinkách s kostmi). Dostatečný příjem hořčíku může výrazně zlepšit bolesti kolen, přispěje ke klidnému spánku, dobré koncentraci a celkovému zlepšení fyzického zdraví i psychiky.

Doktorka Deanová předkládá množství prospěšných a zajímavých informací o vlivu hořčíku na naše zdraví, které doplňuje jak současnými vědeckými výzkumy, tak četnými konkrétními příklady jejích klientů, jimž úprava příjmu nezbytného minerálu podstatně zlepšila zdraví i celkovou kondici.

Přínosná kniha vychází v druhém aktualizovaném, rozšířeném vydání a obsahuje kromě poznámek rovněž obsáhlý rejstřík.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jota.cz, knizniklub.cz, databazeknih.cz

Další články z této rubriky

Tak trochu šílení

Tak trochu šílení

Máte chuť na něco tak trochu šíleného? Podle autorova mínění název vystihuje řadu postav knihy.
Činy mrtvých

Činy mrtvých

28. únor 1986 Jednoho chladného zimního večera je v centru Stockholmu zastřelen švédský ministerský předseda Olof Palme.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*