
Rádi byste shodili nějaké kilo a obnovili příval energie i zdraví? Bojujete se závislostí na sladkostech, a nedaří se vám zdolat abstinenční příznaky? Kniha Hannah Freyové, odbornice na zdravou výživu, nabízí čtyřicetidenní výzvu ve změně stravování, která vám v tom pomůže. Nenechte se odradit názvem knihy, neboť v jídelníčku bude zastoupen i cukr, jen ne v bílé rafinované podobě.

Změnit nevhodný způsob stravování nemusí být snadné, ale vytrvejte a brzy pocítíte pozitivní výsledky, jež prospějí tělu i duši. Neznamená to, že se nadobro vzdáte možnosti dopřát si něco sladkého. Jen místo donutu nebo šlehačkového dortu si pochutnáte na ovoci. Jakmile se zbavíte chutí na sladké, ustoupí bolesti hlavy, únava a slabost, špatná nálada, podrážděnost, nevolnost, smutek i nesoustředěnost. A to za pokus rozhodně stojí! Autorka tuto výzvu s úspěchem vyzkoušela, stejně jako další možnosti, a z odborného i praktického hlediska poskytuje ta nejlepší doporučení a zkušenosti.
V úvodu praktického průvodce zjistíte po vyplnění jednoduchého dotazníku, zda trpíte závislostí na cukru a dozvíte se, jak si vytyčit cíl, jehož chcete ozdravným detoxem dosáhnout. Připravíte se na počáteční fázi „radikálního řezu“ bez cukru a škrobu obsažených v potravinách, a místo nich zařadíte do jídelníčku zejména mléčné výrobky, vejce, ryby, maso a zeleninu s nízkým obsahem škrobu. Ve druhé fázi od 31. do 40. dne začnete jíst celozrnné obiloviny a zeleninu bohatou na škrob. Lze přiměřeně sladit sušeným ovocem, dopřát si kousek čokolády nebo skleničku vína. Ani oblíbeného domácího pečiva nemusíte vzdávat, zvolíte-li vhodnou alternativu cukru. Důležité je, aby hladina cukru příliš nekolísala a tělu se dostávalo potřebných výživných hodnot. Při doporučených třech hlavních jídlech a dvou svačin denně hladovět nebudete. A pokud vám chuť na sladké nedá pokoj, zaberou účinné tipy k jejímu potlačení.
Hlavní částí knihy obsahuje recepty čtyřicetidenní ozdravné kúry na chutně a lákavě sestavená detoxikační jídla. Jsou mezi nimi houbová omeleta, zeleninová frittata, špaldový chléb s chia semínky, různé polévky či několik tipů salátů – rukolový s malinovým dresinkem, těstovinový s kari, čočkový s lilkem, z červeného zelí a jablek. Zasytí výborný cizrnový eintopf, ájurvédské kitchari, květákové placičky s dipem, nákyp s quinoou a caprese i plněné papriky. Pochutnáte si na pomerančových nebo arašídových kuličkách, anglických či borůvkových mufinech a mnoha dalších dobrotách.

Autorka v závěru knihy odpovídá na často kladené dotazy a nabízí přehled potravin, jaké byste měli, anebo neměli v dané fázi jíst. „Cílem mého projektu není život bez cukru, protože to je téměř nemožné a hlavně nezdravé. Mnohem vhodnější je najít zlatou střední cestu. Naučte se odolat chuti na sladké a snížit spotřebu cukru,“ povzbudivě motivuje Hannah Freyová.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), knihykazda.cz, databazeknih.cz, knizniklub.cz
Buďte první kdo přidá komentář