
Objevte chuť života s tradičními i moderními recepty z kuchyně šéfkuchaře
Šéfkuchař Martin Svatek (nar. 1973) předvádí kulinářské umění ve vlastní restauraci Mace v centru jihočeského Tábora, svého rodiště. Za středobod života považuje kuchyni, kterou přirovnává ke galerii nebo chrámu. Můžeme ji poznat i prostřednictvím výpravné publikace, v níž nahlédneme do proslulé restaurace, a zejména se seznámíme s brilantními recepty, jež se zde pečlivě s láskou připravují.

Martin Svatek se v úvodu vyznává, že práce v kuchyni jej fascinovala od malička. Posledních třicet let vaří v Táboře, kde dva roky působí jako šéfkuchař. Odhaluje nám cestu „plnou krásných i tvrdých kuchařských zkušeností“. Vzpomíná na své slavné učitele pana Daute a Paula Bocuse, kteří pro něj byli inspirací a vzorem. Říká, že pro vaření musíte mít vášeň, která mu rozhodně nechybí. Pokud si osvojíte a budete rozvíjet kuchařské techniky, poskytne vám gastronomie ohromné uspokojení.
„Používáme regionální a vždy čerstvé suroviny, s nimiž pracujeme poctivě a s láskou,“ poznamenává. Přesně taková je jeho kuchařka, zaměřená na českou gastronomii v moderním a odlehčeném pojetí, doplněná o několik mimořádných receptů za zahraničí.
Autor nejprve poskytuje rady, bez čeho se v kuchyni neobejdete. Nejdůležitější část knihy tvoří jednoduché recepty, jež zvládne každý, obtížnější pro zkušeného amatéra či zdatného profíka a také velmi náročné pro zkušeného profíka i amatéra. Dozvíte se i finesy, jak fádní receptury proměnit v lahodné a nápadité pokrmy. Vhod přijdou poznámky o náročnosti a doporučení, co udělat dřív a co později, aby se jídlo přichystalo co nejlépe. Přestože si Martin Svatek nedovede představit bezmasé jídlo, poskytuje tipy na jednoduchá, avšak nevšedně pojatá jídla s nízkou náročností, jako bramboru konfitovanou v másle s růžovým pepřem a lanýžovou majonézou, pečenou cibuli s omáčkou ze šalotky a vína s kozím sýrem, pečenou papriku s rokfórem, paprikovým čatní a celerovou drobenkou, pečenou mrkev, majoránkové buchty se sýrem a marinovanou kedlubnou a podobně.
Mezi kulinářské skvosty patří paštika s foie gras v máslovém těstě podle Paula Bocuse, jejíž náročná příprava ve výsledku tvoří na pohled úchvatně kombinovanou náplň ukrytou v dokonalém tvaru, připomínající vzácný relikviář. Exkluzivní je filet z lososa pečený v listovém těsně s holandskou omáčkou, pažitkou a máslovou zeleninou, či proslulý dort Saint Honoré, vrchol cukrářského umění. Zmlsané chuťové pohárky uspokojí i promyšlené jednohubky, houbová a masitá jídla i další netradičně podávaná tradiční, oblíbená jídla šéfkuchaře, přičemž nechybí ani několik druhů osvěžujících nápojů.

Každému receptu je věnován dostatečný prostor s rozpisem ingrediencí, podrobným popisem a užitečnými radami. Množství barevných, často celostránkových fotografií dává vyniknout výslednému pokrmu i způsobu servírování. „Stejně jako je práce v kuchyni náročná, je i krásná. …Budu rád, když se zastavíte u mě v restauraci a budete se mnou sdílet zkušenosti s touto knihou,“ říká její autor.
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), euromedia.cz, knizniklub.cz, databazeknih.cz
Buďte první kdo přidá komentář